Ontwikkelingen (kosten) index trackers

Amerikaanse beleggers kunnen binnenkort zonder kosten beleggen in een breed gespreide indextracker met grote Amerikaanse aandelen. De introductie van dit ‘gratis’ exchange traded fund (etf) markeert een nieuwe stap in de aanhoudende prijzenslag die woekert in de wereld van spotgoedkope indexproducten. Hoewel gratis fondsen in Europa nog niet binnen bereik zijn, blijven ook hier de beheervergoedingen dalen.

De jongste nieuwigheid komt van SoFi, een kredietbedrijf dat helemaal niet geldt als grote speler in de wereld van etf’s. SoFi diende een aanvraag in bij de Amerikaanse beurstoezichthouder voor twee etf’s waarvoor het de beheerkosten van 0,19% in het eerste jaar kwijtscheldt. Daarmee is het fonds dus niet echt gratis, maar de sector houdt er rekening mee dat het bedrijf de beheervergoeding nooit echt zal invoeren.

Prijzenslag woekert nog altijd
De SoFi-fondsen passen naadloos in de prijzenslag die gebalanceerde beleggingsportefeuilles een stuk goedkoper maakten. Dit soort passieve fondsen doen niets anders dan het kopiëren van marktbewegingen: het rendement van beleggers staat vrijwel gelijk aan de beweging van indices zoals de S&P 500. Aanbieders kunnen zich eigenlijk alleen op prijs onderscheiden. Het voordeel is voor de eindbelegger, die begin deze eeuw nog gemakkelijk anderhalf procent kwijt was aan een beleggingsfonds met wereldwijde aandelen. Nu kan hij voor minder dan 0,1% een etf kopen.

Gratis indextrackers voor iedereen
Het grote fondsenhuis Fidelity Investments kwam vorige zomer als eerste met gratis indexfondsen. Ook die producten kopiëren het rendement van de markt, maar zijn anders dan etf’s in de regel niet dagelijks verhandelbaar. Met een beheerd vermogen in de vier fondsen van ruim $3 mrd zijn de fondsen nog geen doorslaand succes, maar ze hebben Fidelity wel veel publiciteit opgeleverd. Daar is het om te doen: los van een klein beetje inkomsten uit het uitlenen van effecten, leveren gratis fondsen geen geld op, terwijl er wel kosten gemaakt moeten worden. De hoop is dat ze als reclamezuil kunnen fungeren waardoor beleggers ook andere producten van het schap pakken.

Fidelity komt met indexfondsen zonder kosten
In ieder geval lokt dit soort stappen bij de concurrentie direct tegenmaatregelen uit. Dinsdag was het Vanguard, een van de grootste aanbieders van indextrackers ter wereld, die de kosten van tien van zijn fondsen verlaagde. Het is een spel van basispunten: een belegger in de Vanguard Emerging Markets etf betaalt niet langer $14 dollar per tienduizend belegde dollars, maar $12 (0,12%). Ook in Europa zijn aanbieders als State Street, iShares, Lyxor en X-trackers voortdurend bezig elkaar in basispunten af te troeven. ‘Wij gaan vrijdag op de gong slaan bij Euronext omdat we een MSCI World etf lanceren’, vertelt Philippe Roset van State Street via de telefoon. ‘Daar zijn er al meerdere van, maar het onderscheidende is in dit geval dat we die voor een fee van 0,12% in de markt gaan zetten.’

Gratis beleggen zit er in Europa nog niet in
Een andere aanbieder, Lyxor, pronkte vorig jaar met wat naar eigen zeggen de goedkoopste fondsen in Europa waren: twee etf’s met aandelen uit het VK en de VS die 0,04% in rekening brengen. Gratis fondsen, zoals die nu in de VS worden gelanceerd, lijken in Europa echter nog een eind weg. Het versplinterde beurslandschap, de hoge compliance-eisen en de vele toezichthouders brengen nu eenmaal meer kosten met zich mee.

Index license fee
‘Daarnaast heb je het fenomeen van de index license fee’, zegt Roset. Etf-aanbieders moeten een vergoeding betalen aan indexbouwers zoals MSCI of S&P Dow Jones voor het gebruik van hun indices. Sommige etf-aanbieders stellen nu hun eigen benchmarks samen, waarmee ze nog een aantal basispunten aan kosten kunnen schrappen. Roset: ‘Die praktijk is in de VS wat meer geaccepteerd dan hier.’

Ook in Europa gaan de gemiddelde kosten nog altijd omlaag, zegt Deborah Fuhr van ETFGI, een bedrijf dat de geldstromen in de etf-wereld in kaart brengt.

 

Bron: FD d.d. 27 februari 2019